Monday, February 14, 2011

dh google tadi rasa mau wat esok lah :P

CREAM PUFF

130 gm Tepung Serbaguna
1/2 sudu teh Garam
100 gm Mentega
2 biji Telur (Gred A)
250 ml Air


Cara Menyediakannya
1. Mentega, Garam, Air disatukan dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga menjadi doh. Kacau cepat2.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam mixer dan putar hingga sejuk.
4. Masukkan telur satu persatu, teruskan kacau.
5. Adunan tadi diisi ke dalam piping bag dan dipaip menggunakan nozzle star.
6. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 170'C sehingga masak (atau sehingga kilat2 pada permukaan puff tadi hilang)

 
Inti 500 ml susu segar
75 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Castor
2 bji Kuning Telur
1 sudu teh Esen Vanila


Cara Semua bahan tadi dicampur bersama kecuali telur. Didihkan sehingga kental. Ambil 2 sudu makan adunan ini dan dicampur ke dalam kuning telur, campurkan cepat dan masukkan ke dalam adunan asal tadi. Gaul rata dan dikacau dengan cepat. Angkat dan sejukkan.



Almond Cookies / FANCY COOKIES ( MUSTI TRY)

Bahan2:
500 gm butter
300 gm gula halus
2 biji telur
300 gm serbuk badam
2tsp vanila


bahan diayak:
700 gm tepung superfine + 1 cwn tepung superfine(untuk buat deco cookies kena keras sikit)
4 tsp baking powder
 Cara2:
pukul butter dan gula hingga sebati. masukkan telur.pukul lagi, masuk vanila essence,last masuk bhn ayak dan serbuk badam.
bakar suhu 180'c selama 25 minit 9aku bkr suhu 170 selama 15-20 minit je..
hias dgn royal ising

Royal Icing:
100 gm putih telur(lbih krg 2 biji)
600 gm gula ising yg diayak
5 ml air lemon
pukul semua bahan dgn kelajuan tinggi selama 7 minit.bolehlah dihias pada cookies, selamat mencuba!!

No comments: